Tortell de Reis

És Nadal i ja han passat els Reis Mags d’Orient! I com no, hem menjat Tortell farcit de nata. Amb aquestes quantitats han sortit 2 tortells per unes 8 persones i un de petitonet per dues 😉 Aquí teniu la recepta.

Ingredients per un quilo de Tortell:

– Sucre aromatitzat:

  • 120 grams de sucre
  • ratlladura de pell d’una llimona i d’una taronja

– Massa mare:

  • 70 gr de llet
  • 10 gr de llevat fresc
  • 1 culleradeta de sucre
  • 130 gr de farina de força

– Massa

  • 60 gr de llet
  • 70 gr de mantega a temperatura ambient
  • 2 ous
  • 20 gr de llevat fresc
  • 10 gr d’aigua d’azahar
  • 450 gr de farina de força
  • 1 pessic de sal

– Per la decoració:

  • un ou batut
  • sucre humit
  • ametlles filetejades
  • fruita glacejada

Preparació

Començarem per preparar el sucre aromatitzat. Amb el got de la Thermomix, hi posarem els 120 gr de sucre, i polvoritzarem a velocitat progressiva de 5 a 10.

Hi afegirem la ratlladura de la pell de llimona i de taronja, i durant 15 segons a velocitat 10 ja tindrem el nostre sucre. El posem en un bol per fer-lo servir més tard.

 

Consell pels que no ens agrada trobar trocets de pell: per ratllar la pell, jo faig servir aquells ratlladors per desfer el formatge, aquells que tenen com punxes, d’aquesta manera no notarem les pells petites ni de la llimona ni de la taronja. I només ratllarem la pell de color, la part blanca no es ratlla.

Prepararem la massa mare, afegim els 70 gr de llet, els 10 gr de llevat fresc, la culleradeta de sucre i els 130 gr de farina de força al got (sense rentar de fer el sucre) i programem 15 segons velocitat 4.

Ens quedarà una massa amb boletes, ho posarem a sobre del marbre i farem una bola.

Posarem aquesta bola dins d’un bol amb aigua tèbia…

…i esperarem a que llevi fins que floti i dobli de mida. Això pot trigar uns 15 minuts.

Ara farem la massa:

En el got afegim el sucre que teníem reservat en un bol, els 60 gr de llet, els 70 gr de mantega a temperatura ambient, els 2 ous, 20 gr de llevat fresc, 10 gr d’aigua d’azahar, 450 gr de farina de força, el pessic de sal i a sobre hi posem la massa mare que teníem al bol amb aigua. Ho hem d’afegir en aquest orde!

Perquè la mantega es barregi millor amb tots els ingredients, s’ha de deixar a temperatura ambient i tallada a trossos petits. I l’aigua d’azahar jo la vaig comprar a la farmàcia, també la venen a grans supermercats.

Tanquem el got i posarem 30 segons a velocitat 6, i per acabar d’amassar-la, programem 4 minuts velocitat espiga. Un cop fet la deixem reposar sense treure-la del got durant com a mínim unes 2 hores, si voleu que llevi més, es pot deixar més temps. Passat aquest temps la massa se us sortirà pel forat de la tapa:

Un cop passat aquest temps, obrim el got, baixem la massa amb l’espàtula:

I programem 1 minut velocitat espiga, i la massa ens quedarà de la següent manera:

Un cop fet la posarem a sobre del marbre:

Farem una bola amb aquesta massa:

Farem un forat al mig on ficarem els fits i girarem fent que el forat es faci més gran:

 

Donarem forma al tortell, el forat del mig ha de quedar gran (uns 25 cm de diàmetre) ja que la massa tornarà a créixer. I ho posem en una plata de forn amb un paper vegetal a sota.

Ho deixarem llevar de nou, unes dues hores. Ho podem posar dins del forn tancat sense temperatura o tapat amb un drap.

Un cop passat aquest temps ja el podrem prepara per enfornar-lo. posarem el forn a escalfar a 200º.

Començarem pintant el tortell amb un pinzell amb l’ou batut.

Hi posem a sobre el sucre humit, la fruita i les ametlles filetejades. El sucre humit es fa agafant sucre i humitejant-lo amb aigua, o si voleu donar-hi més gust, es pot fer amb l’aigua d’azahar.

Ja el tenim llest per enfornar!

El fiquem al forn i durant 10 minuts el deixem a 200º i 4 minuts més baixant la temperatura a 180º. Els temps són aproximats, cada forn treballa diferent.

I finalment ja el tindrem cuit.

Ara si voleu es pot farcir. Jo el vaig farcir de nata. L’obrirem amb molta cura amb un ganivet, i posarem dos escuradents per tenir una guia a l’hora de tornar-lo a tapar.

Muntarem la nata i la posarem dins d’una màniga pastissera per distribuir-la, també es pot anar posant amb una cullera. I hem de pensar a posar la sorpresa! El rei i la fava 😉

I per últim el tornarem a tapar amb la part de sobre, fent coincidir els dos escuradents. I ja el tindrem a punt!

No es tracta d’una recepta molt complicada, el que necessita es temps i paciència.

2 comentaris a “Tortell de Reis”

  1. Hola Susi,

    He vist que tens moltes receptes al bloc, i m‘agradaria presentar-te la pàgina Lestevesreceptes.cat, on els usuaris poden buscar entre més de 28000 receptes de les millors pàgines catalanes. També hem creat el Top blocs de receptes, on, de franc, pots afegir el teu.

    Lestevesreceptes.cat té diverses versions, en suec, francès, anglès, italià o castellà entre d’altres. Vols formar part de la nostra família?

    Quedem a la teva disposició!
    Andreu
    Lestevesreceptes.cat

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.